Jelentős átalakulás a kiskereskedelmi ágazatban

2016-08-05

A kiskereskedelmi szektor a múlt évben jelentős átalakuláson esett át. Az ágazat összbevétele kismértékben csökkent, ugyanakkor összesített nyereségessége jelentősen emelkedett. Az ágazatban alkalmazottak létszáma visszaesett, és a vasárnapi boltzár eltörlése után sem állt vissza az az előtti szintre – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

A kiskereskedelmi szektor (gépjármű kereskedelmen kívüli része) 2015-ben az árbevétel tekintetében ugyan elmaradt az előző évi szinttől, nyereségessége ugyanakkor összágazati szinten jelentősen emelkedett. A nagy áruházláncok – a korábbi évek mérleg szerint veszteséges működése után – 2015-ben pozitív eredményt értek el. Kormányzati vélekedések szerint ebben komoly szerepe lehet a „kétévnyi veszteség miatti piaci tiltás” szabályának. Az Európai Unió folyamatosan vizsgálja a hazai szabályozásokat, az indított kötelezettségszegési eljárás pedig jelenleg a levelezési szakaszban van. Az ágazatban 2015 év elején közel 275 ezer alkalmazott dolgozott. Ez a létszám közel 4,5%-os csökkenés után jelenleg mintegy 263 ezer fő.

A gépjármű-kereskedelem területén az összesített árbevétel éppúgy növekedett, mint a szektor nyereségessége.

Mindkét területen zajlik az ágazatban egyfajta tisztulás és koncentrálódás – kommentálta az adatokat Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A megszűnő cégek száma már több mint 5-dik éve folyamatosan növekszik, míg a 3 éve tartó csökkenő trend a cégalapítások számában megtörni látszik. A kereskedelem (és ezen belül a kiskereskedelem) területén is 2013-ban tetőzött a működő cégek száma, azóta évről évre több céget törölnek, mint amennyit alapítanak.

A változások és a technikai fejlődés nagyban segítette az internetes kiskereskedelmi cégeket, ahol a foglalkoztatottak száma, az árbevétel és a nyereség egyaránt növekedett. Ezen a területen jelenleg is tart a fejlődés, mind az összes cég darabszámát, mind gazdasági jelentőségüket tekintve.

Továbbra is jelentősen befolyásolhatja az ágazatban zajló folyamatokat a jogszabályi háttér, hiszen a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön jelentette be, hogy további szabályozásokat kívánnak bevezetni a szektorban.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.