Több mint kétezer milliárd forint tőke norvég és amerikai cégekben

2014-11-20

Magyarországon 2010 óta csökken a norvég és egyesült államokbeli érdekeltséggel rendelkező hazai cégek száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Ezek a cégek összességében még mindig ezermilliárdos árbevétellel és kétezer milliárdos saját tőkével bírnak, így fontos részei a magyar gazdaságnak.

A Magyarországon számtalan formában jelen lévő külföldi tőke mára már nélkülözhetetlen részévé vált a gazdaság egészséges fejlődésének. A legfontosabb a hazai cégekbe közvetlenül befektetett tőke, valamint az állampapírokon, pénzintézeteken, befektetési és kockázati alapokon, illetve a tőzsdén keresztül áramló forgalom, de nem szabad elfeledkezni a külföldiek ingatlanbefektetéseiről sem. A hazai vállalatokban jelen lévő külföldi tőke érdekessége, hogy a tulajdoni jogviszony a cégtörvény értelmében nyilvános, így jól kezelhető fokmérője a tőkeáramlásnak.
 
„2010 elején még 4800 amerikai vagy norvég érdekeltségű magyar cég működött Magyarországon, ezek száma mára 3900 alá csökkent” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Az igazgató szerint a 20 százalékos visszaesés mögött az amerikai jelenlét csökkenése áll: míg a norvég érdekeltségű társaságok száma 100 körül stagnált, az egyesült államokbeli tulajdonúaké 4700-ról 3700-ra esett vissza.
 
Az Opten adataiból az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben közel 20 ezer fővel esett az amerikai érdekeltségű cégekben foglalkoztatottak száma, ami a tulajdonosváltások miatt nem feltétlenül elbocsátásokat jelent, de az amerikai befolyás mértékének csökkenését mindenképpen. Fontos azonban látni, hogy e vállalkozások számának alakulása nem követte a hazai trendeket, hiszen ugyanebben az időszakban a Magyarországon működő cégek száma emelkedett.
 
A napjainkban is működő amerikai és norvég érdekeltségű társaságok mindazonáltal jelenleg is megkerülhetetlenek a magyar gazdaságban. 2013-as összárbevételük meghaladta az 1200 milliárd forintot, saját tőkéjük pedig közel 2500 milliárd forint volt. A 35 ezer fős alkalmazotti létszámról és az elmúlt öt évben – csak társasági adó formájában – befizetett 83 milliárd forint adóról sem szabad megfeledkezni.
 
A kisebb számú norvégiai érdekeltségben – elsősorban a Telenornak köszönhetően – nagyobb a tőkekoncentráció, mint amerikai társaikban. 2013-ban a 100 norvég tulajdonú cég 168 milliárd forint saját tőke mellett 183 milliárd forint árbevételt, a 3700 amerikai vállalat 2267 milliárd forint saját tőke mellett 1094 milliárd forint árbevételt ért el.
 
* * *
 Módszertan
 
Az elemzés bázisa a hazai cégjegyzékben rögzített cégek és hivatalos beszámolóadataik. A vizsgálatnak nem képezték tárgyát a pénzintézetek és a befektetési alapok tőkemozgásai.
 
Amerikai vagy norvég érdekeltségűnek számít egy cég, ha közvetlen tulajdonosai vagy azok tulajdonosai között van egyesült államokbeli vagy norvég székhelyű cég, esetleg magánszemély. Ha a vizsgált időszakban bármikor volt a feltételeknek megfelelő érdekeltség, akkor az adott cég éves beszámolója bekerült az aggregált statisztikába. Az elemzés nem veszi figyelembe a tulajdoni hányadokat, csak a befolyás létezésének tényét.
 
Az érintett cégek pénzügyi adatai a nem konszolidált beszámolók alapján kerültek be az elemzésbe.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.