Több mint kétezer szolgáltatót érint a rezsicsökkentés

2013-06-04

Szorult helyzetbe hozhatja a több mint kétezer közüzemi szolgáltató – és 35 ezer alkalmazottjuk – tekintélyes részét a júliusi rezsicsökkentés. Az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint az érintett vízművek, csatornázási vállalatok és hulladékszállítók belső átszervezésekhez folyamodhatnak, veszteségeik egy részét megpróbálhatják áthárítani beszállítóikra, illetve elhalaszthatják beruházásaikat.

A kormány legújabb intézkedései értelmében július 1-jétől 10 százalékkal csökkennének a víz- és csatornadíjak. Ugyanennyivel mérsékelnék a szemétszállítás tavaly áprilisi árainak inflációval emelt értékét, ami a KSH adatai alapján a jelenlegi díjakhoz képest átlagosan 20 százalék csökkenést is jelenthet.

Az Opten céginformációs szolgáltató Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) azt mutatja, hogy a 2012-es évben a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási ágazatban is 10 százalékot meghaladó fluktuáció volt jellemző, és a három terület a megelőző években is hasonló értékeket produkált.

A CFI az adott időszakban az adott ágazatban és régióban újonnan alakult és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő vállalkozások számához. „Különösen gyorsan cserélődnek a cégek a hulladékgazdálkodási ágazatban, ahol a CFI 2010 óta folyamatosan 13 százalék körüli értéket ért el, idén pedig a rendelkezésre álló adatok szerint a 14 százalékot is meghaladhatja, amivel jóval felülmúlja az országos átlagot” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Víz Csatorna Szemétszállítás
Hány céget érinthet? 428 365 679
Ágazat foglalkoztatottjai 21 839 fő 2869 fő 10 966 fő
Ágazat összárbevétele 224 391 522 eFt 62 477 056 eFt 150 576 000 eFt
Ágazat nyereségessége 1,90% 5,33% 2,50%

Ha feltételezzük, hogy az egyes cégek bevételeinek túlnyomó része főtevékenységükből és a lakossági szolgáltatásokból származik, egyértelműen körvonalazódik a kép, hogy egy 10 százalékos díjmérséklést csak úgy tudnak lenyelni a vállalkozások, hogy egyéb költségeiket visszafogják. A díjcsökkentést meg lehet próbálni „ráerőszakolni” a beszállítói láncra, de valószínűleg a legtöbb mérlegsoron keresgélni fogják a vállalatok a hiányzó fedezetet pótlását. A legutóbbi beszámolók szerint a működő vízművek 26 százaléka, a csatornázási vállalatoknak pedig mintegy 40 százaléka már a jelenlegi díjak mellett is veszteséges vagy nulla jövedelmezőségű. A díjak csökkentése mindhárom ágazat számára problémát jelenthet, de különösen nehéz helyzetbe hozza a vízműveket és a hulladékszállító cégeket, amelyeknek amúgy is igen gyenge a jövedelmezősége.

Az Opten előrejelzései szerint 2013-ban mindhárom ágazatban jelentősen nőni fog a végrehajtások száma. A vízművek esetében növekvő tendenciát mutat a végelszámolások aránya is, a csatornázás és a hulladékgazdálkodás esetében azonban csökkenni látszik az érték. „A díjak változását differenciáltan fogják kezelni a vállalatok, de többeknél várható a beruházások elhalasztása és az érintett cégek átstrukturálása” – jósolja az Opten igazgatója.

Megjelenés dátuma: 2013. június 4.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.