Archívum

A válság „visszatért a rendes kerékvágásba”

2010-11-01

Nem hozott kiugró számokat az október a cégvilágban, sőt a szeptemberi „földcsuszamlás” után mintha némiképp csitulnának a hullámok. Az idei tizedik hónapban 1413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást a hitelezők, ennél idén öt hónapban is nagyobb számot regisztrált cégünk. Derűlátásra azonban semmi ok, a válság csak „visszatért a rendes kerékvágásba”.

Tovább

Tovább gyűrűzik a válság a KKV-k világában

2010-10-01

Soha annyi céget nem számoltak még föl egy hónap alatt, mint szeptemberben – derül ki az Opten legfrissebb jelentéséből. A sok új eljárás megindításában közrejátszhatott az is, hogy a cégbíróságok feldolgozták az augusztusi ügyhátralékot, de az 1914 múlt havi felszámolás 35 százalékkal több az egy évvel ezelőtti azonos havinál is, a válság tehát gyűrűzik tovább.

Tovább

A felszámolások és az új cégek száma is nő az építőiparban

2010-10-01

Több mint 400 építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok szeptemberben, ez szomorú rekord az ágazat történetében. Az első három negyedévben az ágazat csaknem 3000 cége ment tönkre, ez 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de az Opten szerint nagyobb baj, hogy helyettük több mint 4300-at alapítottak.

Tovább

A kereskedelmi láncoknak fájhat legjobban a különadó

2010-10-01

A tavalyi adatokhoz képest az energiaszektor adózott eredményének 32 százalékát, a távközlési szolgáltatók profitjuk 73 százalékát veszíthetik el a különadóval, a nagy élelmiszerláncok tavalyi vesztesége pedig négyszeresére emelkedhet – derül ki elemzésünkből.

Tovább

Nem teremtett precedenst a Babus- és az Ungváry-ügy ítélete

2010-10-01

Jelentős módosulást okozhatnak az ítélkezési gyakorlatban a Babus Endre újságíró, illetve Ungváry Krisztián történész esetében hozott rágalmazási és becsületsértési ügyek ítéletei – állítják a Jogesetek Magyarázatának (JeMa) szerkesztői. A jogrendszer-koherencia zavarait mutatja, hogy Ungváryt hiába mentette fel büntetőbíróság, a polgári peres eljárás ítélete szerint ugyanazért a cselekményért kártérítést kell fizetnie Kiss László alkotmánybírónak.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.