Archívum

Tovább sínylődik az építőipar

2015-10-30

Az előző negyedévinél sokkal kevesebb építőipari cég szűnt meg a harmadik negyedévben, de az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint nincs ok az örömre: az utolsó negyedévben megint sok társaságot töröl majd a cégbíróság. Öröm viszont, hogy nem aktív vállalkozások jutnak erre a sorsra, és egyre kevesebb a felszámolás útján megszűnő cég.

Tovább

Drasztikus átalakulások a taxipiacon

2015-10-28

Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott a taxis piacon, a résztvevők száma csökken, a megmaradt társaságok összesített eredménye viszont szépen alakul – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Tovább

Sokat javít az adófegyelmen a könyvvizsgálat

2015-10-15

A könyvvizsgálati kötelezettség alá eső cégek az államháztartás szempontjából sokkal jobb gazdálkodási adatokat mutatnak fel, mint nem könyvvizsgált társaik – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. A könyvvizsgáló által auditált cégeknél magasabb az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás, és kétszer annyi adót fizetnek, mint a nem auditált társas vállalkozások.

Tovább

Megbízhatóbbak a női cégvezetők, mégis csökken a számuk

2015-10-14

Az elmúlt öt évben csökkent azoknak a gazdasági társaságoknak az aránya, amelyekben a nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak. „Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a hölgyekhez is kötődő cégek megbízhatóbbak, visszaszorulóban van a nők szerepe a cégvilágban” – kommentál az adatokat közzétevő Opten céginformációs vezetője.

Tovább

Újra csúcson a cégtörlések száma

2015-10-06

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. „Nem lepődtünk meg az adaton, világos volt, hogy augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon, és az alacsony értéket ősszel ismét magasabbak követik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. A céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.