Hatalmas pályázati támogatásért szállhatnak versenybe a hazai „gazella” vállalkozások

2017-10-02

2017. október 19-ig adhatnak be első körben pályázatot a Gyors növekedésű (gazella) vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása című pályázatra a hazai cégek. A tét nem kicsi. 33,57 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kerül kiosztásra a nyertesek között. Az OPTEN céginformációs szolgáltató megvizsgálta mekkora az a cég populáció, amelynek egyáltalán esélye van a támogatás megszerzésére.

A támogatás elnyerésével a vállalkozások lehetőséget kapnak eszközbeszerzésre, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák bevezetésére, infrastrukturális és ingatlan beruházás megvalósítására, információtechnológiai fejlesztésre, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésére és minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére. A megítélt támogatás minimum 25 millió, maximum 500 millió forint lehet. A támogatás intenzitása a megvalósítási helyszín függvényében 35 % és 50 % között mozog.  
 
A GINOP 1.2.7-17 kódszámú pályázati felhívás alapján azok a mikro-, kis- és középvállalkozások számítanak „gazella” vállalkozásoknak, melyek rendelkeznek minimum 2 teljes lezárt üzleti évvel, dolgozói létszámuk legalább 1 fő, az utolsó két üzleti év tekintetében nettó árbevételük legalább 5%-kal növekedett és nettó árbevételük 2016-ban meghaladta az 500 millió forintot. Ezen kívül projektjüket kizárólag Budapesten és Pest megyén kívüli székhelyükön és/vagy telephelyükön valósíthatják meg. Természetesen semmilyen végelszámolási, felszámolási, illetve végrehajtási eljárás alatt nem állhatnak. Tevékenységüket tekintve pedig kizárólag a feldolgozóipar azon területein működhetnek, amelyet a pályázati felhívás 1. melléklete tartalmaz. A felsorolt 85 darab TEAOR szám a gyártási tevékenységek majdnem teljes palettáját felöleli a húsfeldolgozástól az orvosi eszközgyártásig bezárólag.

Jelenleg 458 olyan vállalkozás működik Magyarországon, mely teljes mértékben megfelel a fenti kritériumoknak. Összárbevételük meghaladja a 934 milliárd forintot, dolgozói létszámuk pedig több mint 34 000 fő. Főtevékenység tekintetében a potenciális pályázók között a fémmegmunkálással foglakozó vállalkozásokból van a legtöbb, 77 darab. Második helyen a húsfeldolgozók (35 darab), míg harmadik helyen az autóalkatrész gyártók és a speciális gép gyártók állnak holtversenyben (17-17 darab). A cégek közül 138 darab vállalkozás fővárosi és pest megyei székhellyel rendelkezik, ők kizárólag vidéki telephelyükön valósíthatják meg projektjeiket.

A pályázók lehetséges körét ezen kívül még további előírások szűkítik. Rendelkezniük kell például olyan szerződéssel, amely igazolja, hogy a pályázó egy végtermék gyártási vagy összeszerelési fázisa során alkatrész(eke)t és/vagy részegység(eke)t és/vagy adalékanyagot és/vagy know-how-t fejleszt, gyárt, szerel össze a végtermék gyártója, vagy annak beszállítói integrátora részére. Ezen kívül pedig meg kell felelniük az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által a GINOP-1.1.4-16 kódszámú projekt keretében elvégzett minősítésnek is. A pályázat kezelője, a Nemzetgazdasági Minisztérium 70-85 darab sikeres pályázatra számít. Kérdés, hogy a hazai „gazellák” mennyire képesek megfelelni a szigorú előírások mellett a jövőre vonatkozó kötelező árbevétel és üzemi eredménynövekedés vállalásoknak. Ezzel együtt pedig az is fontos, hogy olyan életképes fejlesztési elképzeléseket mutassanak be pályázataikban, amik a tartalmi értékelési feltételeknek is megfelelnek – zárja elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.