Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek – felemás sikertörténet

2018-11-14

Tavaly óta megnégyszereződött a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek száma, azonban mind az alkalmazotti létszámuk, mind a 2017-es árbevételük csekélynek mondható – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A 2017. július 1. óta létező új szövetkezeti forma megalkotásának célja az volt, hogy az aktív nyugdíjasokat re-integrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában. Ennek érdekében azoknak a cégeknek, akik ilyen típusú szövetkezet számára szerveznek ki feladatokat, jelentősen kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának.
 
Megyék Közérdekű Nyugdíjas Szövetkeztek száma
Budapest 41
Bács-Kiskun megye 2
Baranya megye 6
Békés megye 1
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6
Csongrád megye 7
Fejér megye 8
Győr-Moson-Sopron megye 8
Hajdú-Bihar megye 3
Heves megye 5
Jász-Nagykun-Szolnok megye 5
Komárom-Esztergom megye 2
Nógrád megye 0
Pest megye 32
Somogy megye 1
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5
Tolna megye 3
Vas megye 4
Veszprém megye 5
Zala megye 4
Összesen: 148
 

A hazai nyugdíjas szövetkezetek helyzetét tavaly októberben vizsgálta az Opten. Akkor mindösszesen 36 ilyen szövetkezet működött az országban. Számuk mára elérte a 148-at. A szövetkezet alapítási láz elsősorban Budapesten és Pest megyében volt eredményes. A fővárosban 41, Pest megyében 32 darab a működő nyugdíjas szövetkezetek száma. Vidéken elsősorban a Dunántúlon, Fejér megyében és Győr-Moson-Sopron megyében láttak fantáziát ebben a társulási formában.

Fő gazdasági tevékenységeiket vizsgálva megállapítható, hogy a döntő többség egyéb emberierőforrás-ellátás, gazdálkodással (62 db), valamint munkaerő kölcsönzéssel (18 db) foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy ezek a társulások több szakterületre közvetítenek más gazdasági szereplők számára nyugdíjas munkaerőt. Népszerű gazdasági tevékenység még a máshová nem sorolt egyéb üzleti szolgáltatás (11 db) és az összetett adminisztratív szolgáltatás (9 db) is. 

A kedvező képet némiképp árnyalja a 2017-es pénzügyi beszámolók vizsgálata. A nyugdíjas szövetkezetek közül 145 darab rendelkezik leadott pénzügyi beszámolóval, amelyek alapján összesen 632 millió forint árbevételt értek el, ami annyit jelent, hogy az egy szövetkezetre jutó árbevétel alig haladja meg a 4,3 millió forintot. Alkalmazotti létszám tekintetében sem jelentős a szövetkezetek súlya, mivel összesen 583 főt jelentettek le, igaz ebben a számban kizárólag a munkaszerződéssel foglalkoztatottak szerepelnek, a tagi jogviszonnyal rendelkezők nem.

Tavaly októberben az ilyen típusú társulások számának ugrásszerű növekedését prognosztizáltuk, ami be is következett, ugyanakkor a nyugdíjasok ilyen formában történő tömeges foglalkoztatása és ezzel együtt a nyugdíjas szövetkezetek gazdasági megerősödése, még várat magára – zárja elemzését Hantos Zoltán a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
 

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.