Mások kárára tanulnak a fiatal cégvezetők

2014-02-19

A 30 év alatti menedzsmenttel rendelkező cégek 71 százaléka átlagot meghaladó kockázattal rendelkezik, így hosszú távon megtérülő lehet a fiatal vállalkozók képzésére költött 7 milliárd forintos állami támogatás.

A cégalapítás előtti tervezés hiánya is hozzájárul a mai bizonytalan vállalkozási környezethez. A frissen alapított cégek várható élettartama alig 8-9 év, az aktív működési idő pedig ennek az időintervallumnak is csak egy része. „A hazai cégvilág jellegzetessége, hogy az egyéni vállalkozókkal együtt több mint kétmillió magánszemély mondhatja magát cégtulajdonosnak vagy cégjegyzésre jogosultnak. Ez nem túl szerencsés állapot, hiszen a nagy tömegben számos felkészületlen szereplő bújik meg, veszélyeztetve mind saját cégét, mind partnereit” – mondja Tóth Tamás.
 
A cégtulajdonosok és -vezetők átlagéletkorát vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy a 30 év alatti menedzsmenttel rendelkező cégek az átlagnál jóval magasabb arányban kerülnek felszámolás vagy csődeljárás eljárás alá, ami komoly veszélyt jelent partnereik számára is.
 
A kormány a fiatal vállalkozók képzésével a hazai üzleti etikai szint növelésére törekszik. „Ez azért fontos, mert az ifjú menedzserek a tapasztalatszerzés közben felhalmozott kifizetetlen számláikkal komoly károkat okozhatnak a gazdaság egyéb szereplői számára – vélekedik az Opten ügyvezetője. – A támogatás éppen ezért hosszú távon jó irány lehet. A néhány ezer érintett szereplő persze csepp a vállalkozók tengerében, és nagyon sok múlik a program gyakorlati lebonyolításán is” – figyelmeztet Tóth Tamás.
 
Ágazati és földrajzi tekintetben viszonylag egyenletes a fiatal vállalkozók eloszlása: a vendéglátó és kereskedelmi szektorban vannak némileg felülreprezentálva, a megyék közül pedig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében erősebb a fiatalok vállalkozási hajlandósága az átlagosnál.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.